Hoe nuttig is een samenlevingscontract?

Je gaat na 20 jaar uit elkaar, het huis wordt verkocht, en je ex wil nog € 150.000 van jou hebben.

Hier heeft de rechter* vorige week een beslissing over genomen. Een schets van de situatie:

Een stel heeft jaren geleden samen een huis gekocht en een hypotheek (€ 300.000) afgesloten. Zij hebben wel een levensverzekering afgesloten, maar géén samenlevingscontract gemaakt. De man heeft veel geld in het huis gestoken (€ 350.000) en daarnaast de premies van de levensverzekering betaald. Het stel kreeg drie kinderen, de zorg voor de kids (en het huishouden) kwam op de schouders van de vrouw.

Na bijna 20 jaar gaat het stel uit elkaar. Het huis wordt verkocht voor ruim € 500.000. Eerst moet de hypotheekschuld worden afbetaald. De man wil nu niet alleen de € 200.000 die overblijft ontvangen, hij eist dat hij zijn totale investering van € 350.000 terug krijgt. Dat is dus niet alleen het vrijgekomen bedrag van de verkoop; hij eist het tekort van € 150.000 op bij de vrouw.

De vrouw is het daar niet mee eens, en zij krijgt van de rechter gelijk. De rechter vindt het heel belangrijk dat het stel nooit iets heeft afgesproken over de investering in het huis door de man. Zij hadden in een samenlevingscontract kunnen afspreken dat het tekort zou worden gedeeld. De vrouw krijgt niet door het enkele feit van samenwonen (samen een huis aankopen en samen een hypotheekschuld hebben) de verplichting om mee te betalen aan het verlies van de man.

De moraal van dit verhaal? Als je van plan bent om zelf een grote investering te doen in het huis waar je samen met je vriend of vriendin gaat wonen, leg dan vooral de afspraken goed vast in een samenlevingscontract.

Notariskantoor Stigter & Leskens in Houten kan je adviseren bij alle grote veranderingen in je leven. Samenwonen, het krijgen van een kind… Het is altijd raadzaam om alles goed te regelen wanneer je gelukkig met elkaar bent. Want als je niks regelt en je gaat uit elkaar, dan moet de rechter het oplossen.

*uitspraak Hof Den Bosch 6 maart 2018, nr 200.178.302/01 (GHSHE:2018:886) / de bedragen in dit artikel zijn voor het leesgemak afgerond.

 

Offerte aanvragen