Hypotheek

Hypotheek

De meeste mensen sluiten voor de aankoop van een huis een hypotheek af. Het hypotheekrecht is een zekerheidsrecht voor de bank. Het hypotheekrecht wordt gevestigd op uw huis. Het hypotheekrecht geeft de bank waar u de hypotheek afsluit de bevoegdheid om uw huis te verkopen als u niet (meer) betaalt. Dit wordt vastgelegd in de hypotheekakte die de notaris opmaakt aan de hand van de gegevens van de bank.

Hypotheekakte

Bij het opmaken van een hypotheekakte wordt gekeken hoe u de eigendom heeft verkregen en of er bestaande hypotheken moet worden opgezegd en afgelost. De aflossing van een eventuele bestaande hypothecaire lening loopt ook via de notaris. De kosten waarmee u rekening moet houden zijn de afsluitprovisie van de bank, taxatiekosten en de notariskosten.

De notariskosten die door ons kantoor in rekening worden gebracht bestaan uit de kosten van de akte van doorhaling van de oude hypotheek, de kosten van de hypotheekakte, de kadasterrechten voor inschrijving van de akten en kadastrale recherchekosten. De hypotheekrente is alleen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, indien deze wordt betaald voor een schuld die is aangegaan ter verwerving, onderhoud of verbouw van een "eigen woning". Ook de kosten voor het aangaan van zo’n schuld zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Offerte aanvragen